Unplugged (robotok nélküli) játékok

Kíváncsi, hogy milyen gyakorlatokat mutat be az óvodai robotika képzésünk? Íme egy rövid ízelítő a kurzus tartalmából. Ahhoz, hogy jelentkezzen, nincs szüksége informatikai tudásra, sem más mélyebb programozói ismeretre, mert az alapoktól mutatjuk be a padlórobotok működését. Megismerkedhet több különböző robottípussal, ami segít választani, hogy melyik eszközt tudja a leghatékonyabban használni a pedagógiai céljai támogatására.

Problémamegoldás és újratervezés

A padlórobot egy olyan eszköz, amely játékos formában interaktívan segíti a gyerekek problémamegoldó gondolkodásának fejlesztését. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a gyerekek a kódolást követően fizikailag is látják, hogy a gondolatmenetük eredményét a valóságban, ami segíti őket abban, hogy felismerjék hibáikat, és újratervezzék a kódolást. A kudarctűrő képesség olyan tulajdonság, amit számos szabályjátékkal igyekszik erősíteni minden óvodapedagógus munkája során, és ennek megvalósítását is támogathatja például Zümi.

Unplugged (robotok nélküli) játékok

A robotok bevezetésére külön hangsúlyt helyezünk a kurzusunkban, hiszen fontos a fokozatosság, és a megfelelő előkészítés egy ilyen komplex tevékenységnél. Újrahasznosítással, valamint a meglévő játék- és eszközkészletük felhasználásával könnyedén valósíthat meg unplugged kódolási feladatokat csoportjában.

Példa: Felhasználhat hozzá LEGO-kockákat, miután négyzetrácsos pályát ragaszt az asztalra vagy kartonra rajzolja fel. Helyezzen el bábukat a pályán elszórva, valamint akadályokat kockákból/kövekből. Ezt követően adjon kódolási utasítást a gyerekenek. Pl.: Juttassa el a bábut a virágokhoz/csillagokhoz. Úgy kell haladnia, hogy elkerülje az akadályokat.

Először meg kell terveznie, hogy hányat lép előre, mikor kell fordulnia stb. Ezt papír nyilakkal tervezi meg, helyes sorrendbe teszi őket, ez lesz a “kódsor”, amit leolvasva végrehajtja a lépéseket. Ha rosszul rendezte sorba a nyilakat, akkor nem érkezik meg a kijelölt célhoz (virág/csillag).

Ilyen és ehhez hasonló kódolási játékokkal vezethetjük rá az algoritmikus gondolkodásra már az óvodás gyerekeket is.

www.ujpedagogia.hu/zumi

Ha érdekli a robotika az óvodában, és már ma elkezdené a tanulást, akkor jelentkezzen e-learning képzésünkre, amiért 30 kreditet is kap.

Ha úgy érzi, szívesebben tanulna óvodapedagógus kollégákkal együtt, és gyakorlatban is kipróbálná a Bee-bot használatát, akkor 05.25-én csatlakozzon blended képzésünkhöz Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?