Charter Ambassadorok lettünk!

Hogy mik?

Március elején tartották Brüsszelben a Helyi Ifjúsági Munka Európai Chartája nagyköveteinek képzését. Mivel van némi kapcsolódásunk az ifjúsági munkához – hiszen részt vettünk a Democracy Reloading projekt workshopján, tartottunk képzést önkormányzati dolgozóknak és civil szervezetek munkatársainak az ifjúsági munka fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban, illetve a tervek szerint támogatói munkában kezdünk önkormányzatok ifjúsági stratégiájának kidolgozásában –, ezért fontosnak éreztük, hogy elutazzunk Belgiumba.

A munka fókuszában a „Helyi Ifjúsági Munka Európai Chartájának” megismerés állt, illetve azoknak a lehetőségeknek a feltárása, hogy a Charta irányelveit hogyan tudják az ifjúsággal foglalkozó szakemberek a munkájukba integrálni. Hiszen, ahogy a szöveg első mondata is jelzi: „A demokratikus társadalomnak szüksége van a fiatalok hangjára és aktív részvételére.”

A Charta meghatározza, hogy melyek az ifjúsági munka alapelvei, hogy milyen szakpolitika mentén kell annak szerveződnie, de rámutat például a szükségletekre is.

A CHARTA MAGYAR NYELVEN ELÉRHETŐ ITT.

A képzés során sokat foglalkoztunk azzal, hogy milyen kihívásokkal néz szembe napjainkban az ifjúsági munka, hogyan lehet ösztönözni a fiatalokat az aktív közösségi, esetleg társadalmi életre, hogyan lehet esetleg őket bevonni a döntéshozatalba.

A közös munka egyik legérdekesebb epizódja az volt, amikor komolyabban megismerkedtünk a Changemakers Kittel, ami tulajdonképpen egy önfeljesztő online felület. Az érdeklődő a regisztráció után öt témában indulhat útnak az ifjúsági munkához kapcsolódóan (youth workers, quality development, youth work policy, organisation and practice, core principles of youth work). A felület egyik hátránya, hogy csak angolul érhető el, de rengeteg gondolatébresztő információt lehet találni rajta, ami rendkívül hasznos az ifjúsági munkával kapcsolatban.

One thought on “Charter Ambassadorok lettünk!

Vélemény, hozzászólás?