#újpedagógia menni Kolozsvár – 4. Europe Goes Local konferencia

Ahogyan a Facebook-oldalunkon is hírt adtunk róla, ott voltunk a Europe Goes Local 4. európai rendezvényén Kolozsváron.

A helyi ifjúsági munka fejlesztését tűzte ki célul az Erasmus+ nemzeti irodáinak hálózata, amikor 2016-ban elindította a Europe Goes Local hálózati projektet. 

A projekt egyik ihletője, inspirálója az Európai Ifjúsági Konvenció (European Youth Work Convention) záró dokumentumában megfogalmazott megállapítás, amely szerint az ifjúsági munka megvalósításának felelősei nagyrészt a helyi szinten tevékenykedő szereplők. A helyi vagy települési ifjúsági munka számos szereplő munkájának az eredménye: a települési önkormányzati testületek képviselői, a területen dolgozó, városházi ifjúságügyi munkatársak, helyi civil szervezetek együttműködése nélkül nem valósulhat meg hatékony ifjúsági munka, és a siker érdekében a szektorok közötti együttműködés sem maradhat el. Ezt az együttműködést elősegítendő a folyamat most következő szakaszába lépett egy vadonatúj online platformmal, mely élő, aktív és innovatív közösséget szeretne kialakítani az ifjúsági munkával bármilyen kapcsolatban lévő szakemberek között.

Employee Communication Platform Workvivo Raises $16m to Help Companies  Connect and Engage With Their Workforce | Business Wire

Az összejövetel két és fél napos szakmai programot kínált az EGL hálózat tagországaiban tevékenykedő szakembereknek, az #újpedagógia Magyarország Charter Ambassadoraként vett részt a rendezvényen. Több mint 25 országból mintegy 150 ember jelent meg, a koronavírus-járvány után újra élőben.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ülő, álló és belső tér

A konferencián hallhattunk plenáris előadásokat és számtalan interaktív műhely részesei lehettünk, emellett 20 különböző jó gyakorlatot is megismerhettünk a vállalkozó szellemű szakértők bemutatói alapján. A program ideje alatt Joyce Van Kerckhove, a Visuality munkatársa dinamikus digitális plakátokat készített az elhangzó információkról és tanulságokról.

Az első nap köszöntőkkel indult, meghallgathattuk Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármesterének, Charalampos Papaioannou, az Európai Bizottság képviselőjének, Adrian Georgescu, a román nemzeti ügynökség igazgatóhelyettesének és Koen Lambert, a belga-flamand nemzeti ügynökség, a JINT igazgatójának szavait.

Marc Boes és Koen Lambert bemutatta, hogy miről is szól a Europe Goes Local, majd egy nagyon aktív és interaktív műhelytevékenység vette kezdetét, melynek az volt a célja, hogy a résztvevők kapcsolatokat építhessenek, tanuljanak egymástól és közösen gondolkodhassanak az ifjúsági munka európai és nemzeti szintű lehetőségeiről, illetve összeszedjék ötleteiket és javaslataikat az újonnan induló platform, a Europe Goes Local Workvivo-ja kapcsán. A felület egyelőre meghívásos alapon működik, de a terv, hogy akár hazai, akár nemzetközi diskurzusok és tudásmegosztás terepe legyen, egy élő online adatbázis az ifjúsági munka terepén.

A 2. napon Barbara Bulc a fiatalbarát ökoszisztémákról mesélt, például egy kolozsvári projekt kapcsán, aztán Guy Redig pedig egy elképesztően strukturált és világos előadásban mutatta be az ifjúsági munka alapvetéseit. Az előadások megtekinthetők a Europe Goes Local Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.   

Az konferencia az utolsó napon az „Ifjúsági munka reflektorfényben” című panelbeszélgetéssel zárult: Mikor az ifjúsági munkások perspektívái találkoznak az állami hatóságokkal és az ifjúságpolitikával.

Vendégek voltak: 

dr: Mariya Gabriel – az Európai Bizottság ifjúsági biztosa

Kacsó-Doboly Izabella – ifjúsági ügyekért felelős államtitkár az Ifjúsági Minisztériumban (Románia)

Ilaria Zocco – projektvezető, Associazione Culturale IL VERGANTE (Olaszország)

Apostolos Tzitzikostas – a Régiók Európai Bizottságának elnöke.

Emil Boc – Kolozsvár polgármestere (Románia)

Ricardo Rio – Braga polgármestere (Portugália)

Victor Cătălin Toma – Asociaţia pentru Dezvoltare Activă ADA Bacău, (Románia)

A két és fél napot számos tanulsággal zártuk. Az biztos, hogy Magyarországon a fiatalok bevonása a döntéshozatalba még gyerekcipőben jár, de a szándék már igen sok helyen megfogalmazódott, az ilyen rendezvények pedig segítenek tágítani a perspektívákat és inspirációt adnak akár a helyi szintű ifjúsági stratágia elkészítésére és tartalmára. Mindig hatalmas élmény működő gyakorlatokat és sikereket látni. Ezt most sem volt másképp. 

Vélemény, hozzászólás?